zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Революционна операция на сърце бе извършена във ВеликобританияХирурзи върнаха сърцето на 12-годишно момиче.

13 април 2006, здраве.bg

Лекарите в London's Great Ormond Street Hospital извършиха уникална по рода си хирургическа интервенция, съобщи Би Би Си.
Те са “изключили” присаденото преди цели 10 г. сърце на 12-годишно сега момиче, като са “включили обратно” нейния организъм към собственото й сърце, което не е било премахнато при първата интервенция.
Тялото на Хана Кларк е отхвърлило донорското сърце 10 г. след присаждането му и благодарение намесата на лондонските хирурзи, тя е била успешно оперирана на 20 февруари тази година.
Операцията преди 10 г. е спасила живота на момичето, тъй като тя е страдала от кардиомиопатия и нейното собствено сърце е било два пъти по-голямо от нормалното с риск да спре всеки момент. Присаденото й тогава сърце е “иззело” по-голяма част от функциите и е работило безотказно в течение на 10-те години, като през това време в организмът й е биело и собственото й сърце, значително облекчено от наличието на второ.
Донорското сърце е работило добре до ноември миналата година, когато при рутинен преглед е било установено, че организмът й го отхвърля.
При наложилата се четиричасова операция то е било извадено и организмът е бил отново “прехвърлен” на собственото сърце на Хана Кларк.
Според думите на самото момиче състоянието й е прекрасно и тя вече се готви да се върне на училище.
Междувременно Хана се е преборила и с рак на лимхните възли, излекуван успешно след химиотрапия през януари тази година.
По думите на професор Питър Уайсбърг (Peter Weissberg), медицински директор на British Heart Foundation, извършената сърдечна операция е “изключително важен за медицината прецедент”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.