zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Революционна операция на сърце бе извършена във ВеликобританияХирурзи върнаха сърцето на 12-годишно момиче.

13 април 2006, здраве.bg

Лекарите в London's Great Ormond Street Hospital извършиха уникална по рода си хирургическа интервенция, съобщи Би Би Си.
Те са “изключили” присаденото преди цели 10 г. сърце на 12-годишно сега момиче, като са “включили обратно” нейния организъм към собственото й сърце, което не е било премахнато при първата интервенция.
Тялото на Хана Кларк е отхвърлило донорското сърце 10 г. след присаждането му и благодарение намесата на лондонските хирурзи, тя е била успешно оперирана на 20 февруари тази година.
Операцията преди 10 г. е спасила живота на момичето, тъй като тя е страдала от кардиомиопатия и нейното собствено сърце е било два пъти по-голямо от нормалното с риск да спре всеки момент. Присаденото й тогава сърце е “иззело” по-голяма част от функциите и е работило безотказно в течение на 10-те години, като през това време в организмът й е биело и собственото й сърце, значително облекчено от наличието на второ.
Донорското сърце е работило добре до ноември миналата година, когато при рутинен преглед е било установено, че организмът й го отхвърля.
При наложилата се четиричасова операция то е било извадено и организмът е бил отново “прехвърлен” на собственото сърце на Хана Кларк.
Според думите на самото момиче състоянието й е прекрасно и тя вече се готви да се върне на училище.
Междувременно Хана се е преборила и с рак на лимхните възли, излекуван успешно след химиотрапия през януари тази година.
По думите на професор Питър Уайсбърг (Peter Weissberg), медицински директор на British Heart Foundation, извършената сърдечна операция е “изключително важен за медицината прецедент”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.