zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намерено е научно обяснение на феномена “предсмъртен опит”Връщането от границата на смъртта не е мистично явление, според учени.

13 април 2006, здраве.bg

Широко известният феномен на “предсмъртен опит” може да се обясни от научна гледна точка, а не с мистика, твърдят авторите на изследване, публикувано в списание Neurology.
Според учените, особените преживявания, когато човек има усещане, че прекврачва границата на смъртта, но после се връща към живота, и за които често разказват хора, преживели например тежка операция или животозастрашаваща травма, са доста близки до усещанията, възникващи у спящия човек по време на т.н. фаза на бързо движение на очите или на “бързия сън”.
В проведеното изследване са взели участие доброволци, които са се сблъсквали с феномена “предсмъртен опит”, а в контролната група са участвали хора, които никога не са изпитвали подобни преживявания.
Хорота, преживяли предсмъртния опит обикновено разказват за това, че са успели отстрани да наблюдават собственото си тяло и хората около тях. Често тези преживявания са съпровождани от светлинни видения и усещане за необикновено спокойствие и тишина.
Специалистите от Университета в Кентъки, публикували резултатите от своето изследване, се опитват да открият биологичните основания за този феномен. Според техните проучвания, 60% от хората, които са изпитали предсмъртния опит, неведнъж са се сблъсквали наяве с феномени, наподобяващи неочакван преход към фазата на бързия сън. Внезапните състояния на тези хора в периода на бодърствуване са съпровождани от усещания за временно парализиране, мускулна слабост и звукови халюцинации.
Ръководителят на изследването професор Кевин Нелсън предполага, че феномените на предсмъртните преживявания могат да бъдат свързани с неочакваното нахлуване на фазата на бързия сън, когато мозъкът на бодърствуващия човек започва да работи така, като че ли той спи.
Хора, сблъскващи се с този феномен могат да притежават някои особености на активационната система, предразполагащи ги към подобно нахлуване на съня в състояние на бодърствуване.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.