zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Момче или момиче?Момче или момиче?

Медицината вече е в състояние да определя пола, но възникват все повече етични въпроси.

здраве.bg

В Института по генетика и изкуствено оплождане във Вирджиния завършват клиничните изпитания на метода за контрол над пола на бъдещото дете MicroSort. Чрез реклама по радиото, вестниците и списанията под мотото ”Искате ли да изберете пола на вашето бъдещо дете?” клиниката е набрала стотици доброволци и вече са родени повече от 400 бебета.

Много съпружески двойки прибягват към по-стария технологичен метод за сортиране на спермата подобно на метода на Ериксон, който е предлаган в повече от 20 клиники в САЩ. Днес най-провокационен е методът PGD - много клиники предлагат тази процедура като допълнителна възможност за двойките, които са преминали през някакво лечение, а само малка част от тях предлагат този метод на здравите двойки.

Възможността да се избере пола на бъдещото дете се струва на много двойки привлекателна и много благодарни семейства буквално прославят прогреса, но възникват и редица етични въпроси за това, дали науката не прекрачва през граница, която не трябва да се преминава. Дори сред специалистите няма единно мнение за това, допустимо ли е да се контролира полът на бъдещото дете.

Ако съпрузите могат да си поръчват момче или момиче, каква ще бъде следващата стъпка на съвременната репродуктивна медицина, питат по-консервативно настроените Цветът на очите? Ръстът? Интелектът? Изборът на пол няма ли да се превърне в нова форма на дискриминация по признак на пола?

За разлика от САЩ, в повечето европейски страни изборът на пола вече е забранен.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    9 месеца    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.