zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Теорията за “здравословното пиене” – под въпрос



Според експерти няма доказателства, че умерената употреба на алкохол е полезна за сърцето.

Оклънд, 4 декември 2005, сп. Лансет (The Lancet)

Заради изводите на няколко изследвания в миналото, много хора с удоволствие се отдават всекидневно на 1-2 чашки “оздравяващ” алкохол. Сега обаче ново проучване отхвърля всяка почва за подобно твърдение. Извършено от група новозеландски учени, според ръководителя на проекта д-р Род Джаксън, не са налице достатъчно научни данни, че каквото и да било количество алкохол има положителен ефект върху сърдечната дейност на човека.
Твърденията на д-р Джаксън обаче са атакувани от екип на американския университет Йейл, според който, благодарение на различните, проведени през годините, проучвания за действието на алкохола и най-вече на червеното вино върху кръвта и сърдечната система, може да се твърди, че в строго фиксирани количества, силно вариращи при различните хора, положителният ефект е налице, но дори малко увеличаване на дозата превръща ефекта в отрицателен. Затова те препоръчват твърдението за положителното въздействие да не се лансира свободно в обществото, защото, както казва д-р Кац: “Засега това мнение се споделя най-вече от хора, които просто си търсят оправдание за употребата на алкохол.”

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.