zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как и кога е разумно, a и полезно, да се откажем от лекарствата?



Как и кога е разумно, a и полезно, да се откажем от лекарствата?

здраве.bg

Постоянно се публикуват хиляди статии, посветени на свойствата на новите лекарства и на тяхното сравняване със старите. Отпечатват се различните препоръки на лекуващите лекари, които назначават на пациентите безопасни препарати в подходящи дози.

За голямо съжаление почти няма изследвания за това как навреме да се отменят ненужните лекарства, например при пациентите на преклонна възраст.

В Чикагския университет четирима лекари са се опитвали да създадат ръководство, което да помага на лекарите да отменят лекарствата или да се въздържат от тяхното предписване с оглед на очакваната продължителност на живот, целите на лечението или времето, необходимо за настъпване на желания ефект.

Особено при лечението на възрастен пациент един от най-важните фактори, който трябва да се отчете при лечението, е прогнозата. Например на 65-годишен пациент лекарят назначава подходящо лечение. Със стареенето на пациента ситуацията се променя и може да настъпи момент, когато лекарят трябва да преразгледа лечението. И лекарят, и пациентът трябва да прекрачат това, което авторите наричат “клинична инертност”.

Назначавайки или отменяйки лекарствено средство на възрастен пациент, лекарят трябва да изчисли очакваната продължителност на живот (използвайки специални таблици и отчитайки здравословното състояние). Трябва да се прецени и времето, необходимо за настъпванено на ефекта от лечението. Например обезболяващите средства действат незабавно, а ефектът от статините може да настъпи след няколко години.

Лекарят, съвместно с пациента и неговото семейство, трябва да определи към какво е насочена медицинската помощ: към профилактика, лечение или просто облекчаване на състоянието в даден момент. Трябва да се определят и целите на назначаването на лекарственото средство и да се разбере дали те съвпадат с целите на медицинската помощ.

Понякога на пациента е трудно да се откаже от приемането на дадено лекарство, дори този отказ да е необходим. Според статистиката лекарите назначават лекарства...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    психология    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.