zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините могат да провокират тежки усложнения при бременнитеВитамините могат да провокират тежки усложнения при бременните

здраве.bg

Преди време медицината смяташе, че развитието на прееклампсия е свързано с отрицателното въздействие на свободните радикали - токсичните молекули, образуващи се в плацентата. Затова учените са предполагали, че големите дози витамин С и Е, притежаващи антиоксидантни свойства, могат да предпазят жените от това опасно усложнение.

В изследване, проведено от учените от благотворителния център Tommy’s са участват 2400 бременни, отнасящи се към групата на жени с голям риск от развитие на прееклампсия, т.е. жени с високо артериално налягане, имащи проблеми с бъбреците, а също такива, които страдат от нарушаване на съсирването на кръвта или захарен диабет.

Резултатите от изследването показват, че витамините не само не предпазват от прееклампсия, а даже спомагат за нейното развитие. При жените, получаващи витамин С и Е, прееклампсията възниква 1 седмица по-рано, отколкото при жените, приемащи плацебо. Освен това жените, приемащи големи дози витамини, раждат с 15% по-често деца с по-ниско от нормалното тегло.

Учените уточняват, че тези получени резултати не трябва автоматично да се пренасят върху поливитамините, защото тяхното влияние върху бременността не е изследвано. Редица витамини, например фолиеватата киселина, имат голямо значение за нормалното протичане на бременността.

През втората половина от бременността прееклампсията е често срещана, тъй като през този период при жените рязко се повишава артериалното налягане, а това представлява голяма опасност за живота на майката и плода.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.