zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините могат да провокират тежки усложнения при бременните



Витамините могат да провокират тежки усложнения при бременните

здраве.bg

Преди време медицината смяташе, че развитието на прееклампсия е свързано с отрицателното въздействие на свободните радикали - токсичните молекули, образуващи се в плацентата. Затова учените са предполагали, че големите дози витамин С и Е, притежаващи антиоксидантни свойства, могат да предпазят жените от това опасно усложнение.

В изследване, проведено от учените от благотворителния център Tommy’s са участват 2400 бременни, отнасящи се към групата на жени с голям риск от развитие на прееклампсия, т.е. жени с високо артериално налягане, имащи проблеми с бъбреците, а също такива, които страдат от нарушаване на съсирването на кръвта или захарен диабет.

Резултатите от изследването показват, че витамините не само не предпазват от прееклампсия, а даже спомагат за нейното развитие. При жените, получаващи витамин С и Е, прееклампсията възниква 1 седмица по-рано, отколкото при жените, приемащи плацебо. Освен това жените, приемащи големи дози витамини, раждат с 15% по-често деца с по-ниско от нормалното тегло.

Учените уточняват, че тези получени резултати не трябва автоматично да се пренасят върху поливитамините, защото тяхното влияние върху бременността не е изследвано. Редица витамини, например фолиеватата киселина, имат голямо значение за нормалното протичане на бременността.

През втората половина от бременността прееклампсията е често срещана, тъй като през този период при жените рязко се повишава артериалното налягане, а това представлява голяма опасност за живота на майката и плода.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.