zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безсмъртието приближава...



Днес медицината си задава повече морални, отколкото чисто научни въпроси.

31 март 2006, здраве.bg

Естественият цикъл на живота разбира се е свързан със стареенето и неизбежния край. Но науката отдавна мечтае да забави процеса на стареенето и дори да даде възможност за безсмъртие.
Ако не можем да живеем вечно, то възможно ли е поне да останем млади по-дълго, се питат “по-скромните”.
Над този фундаментален научен въпрос работят и в момента много лаборатории в света. Днес учените са много по-близо до отговора, отколкото средновековните алхимици, търсили неуспешно елексира на младостта. Калиостро и граф Сен-Жермен веднага биха експериментирали тези новооткрития, но съвременните учени са много внимателни. Те търсят гените, отговорни за стареенето, или разгадават тайните на митохондриите, които служат за “електростанции” на клетките.
Участници в конференцията, проведена в средата на март в Оксфорд, стигат до извода, че развитието на науката ще позволи увеличаването на средната продължителност на живот в развитите страни до 120 години.
Ричард Милър от Университета в Мичигън подчертава, че експериментите с лабораторни плъхове и мишки, близки по генетичен строеж до човека, ще позволят да се удължи живота с 40% дори само чрез намаляване калоричността на храната. Вече е открит генът Sirt1, отговорен за активизирането на необходимите процеси. Един от приматите, използван при експеримент и получавал нискокалорична диета, е умрял на 41 години, което е еквивалентно на 123 човешки години.
Вече са открити 9 генни мутации, които позволяват на опитните мишки да живеят 50% по-дълго, а в червея са намерени десетки такива гени. Обри де Грей от Кембридж смята, че първият човек, който ще доживее до 1000 години, най-вероятно вече се е родил.
Но това мнение не е подкрепено от академик Владимир Скулачов, директор на Института по физико-химична биология при Московския държавен университет, признат лидер в изследванията, свързани с безсмъртието.
И в момента в няколко руски научни центрове се провеждат експерименти върху мишки с вещество, синтезирано в Русия. Не е изключено то да влезе...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.