zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може да смените личния си лекар между 1 и 31.12.2005



1.12.2005, НЗОК

През този период здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). Смяната се извършва два пъти годишно – през юни и през декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна. Промяната, както и включването на гражданите в пациентската листа на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път в РЗОК.
Гражданите, които искат да сменят общопрактикуващия си лекар, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях медик. Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) разполагат с информация откъде може да се закупи документът, като цената му е 0.10 лв. В София регистрационната форма се продава в медицинските книжарници на ДКЦ 22, ДКЦ 15 и ДКЦ 29.
На новоизбрания лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако здравноосигуреният гражданин все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.
В РЗОК има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите на лекарите, сключили договор с касата.
През юни т. г. общо 205 472 души в страната са сменили личния си лекар. За София техният брой е 34 815, Пловдив - 20 784, Варна - 12 328. Най-малък е броят на предпочелите нов общопрактикуващ лекар в Смолян – 1 771, и в Кърджали- 2 604.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    деца    55+    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.