zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7-те основни хормона в женското тяло



7-те основни хормона в женското тяло

Нарушението на баланса може да има непредвидими последици.

здраве.bg

... Човек смело се изправя срещу неприятностите, успешно решава всички проблеми, при това изглежда прекрасно и спи дълбоко през нощта.

Инсулин - хормонът на сладкия живот

Инсулинът “идва” от задстомашната жлеза (панкреаса) и паралелно “наблюдава” нивото на глюкоза в кръвта. Той разгражда всички въглехидрати и отправя получената от тях глюкоза в тъканите. При някои хора още от раждането се произвежда по-малко инсулин или той не е толкова активен, колкото при останалите.

Когато в организма постъпват повече въглехидрати, отколкото инсулинът е способен да преработи, излишната глюкоза започва да влияе негативно върху клетките и кръвоносните съдове. Така се развива диабет, а рискът за неговото възникване е по-голям, ако от това заболяване е страдал някой от роднините.

Соматотропин - хормонът на силата и растежа

Това вещество се произвежда в хипофизата, разположена в главния мозък. Този хормон е кумирът на спортните инструктори и треньорите по бодибилдинг. Той отговаря за увеличаването на мускулната маса и за изгарянето на мазнините, за еластичността на връзките. Изобилието на соматотропин в детството и юношеството способства за бързия растеж, при възрастните може да увеличи носа, брадичката и костите на пръстите. По време на бременност той води да уедряване на лицето, стъпалата, китките на ръцете, но след раждането всички изменения се нормализират.

Недостигът на хормона води до забавяне или спиране на растежа. Ако постоянно не си доспивате, преяждате или се преуморявате, нивото на соматотропина ще спадне, мускулите ще отслабнат. И никакви физически упражнения и тренировки няма да помогнат.

Какво да се прави, когато яйчниците престанат да произвеждат собствени полови хормони? Необходимо е изкуствено да се подържа съдържанието на необходимите количества в кръвта на ниво, което да осигурява защата от стенокардия, инфаркт на миокарда, хипертония, депресия, остеопороза и други болести на стареенето.

Днес има достатъчно медицински препарати за...

 
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.