zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1 ½ до 2 години е оптималният промеждутък между две раждания



1 ½ до 2 години е оптималният промеждутък между две раждания

здраве.bg

Американски учени от Университета на Юта са установили, че най-оптималният промеждутък между първото и следващото раждане е от 18 до 23 месеца.

Според техните изследвания може да се направи извода, че този срок е оптимален, както от гледна точка на физиологията на майката и децата, така и заради психичните особености на малките и отношенията между тях. “Към периода, в който се появи второто дете, първородното вече не изисква такива непрестанни грижи и разликата във възрастта ще позволи на децата да се разбират по-добре едно с друго и да имат общи интереси”.

Учените са изследвали 173 205 раждания и са установили, че по-малкият или по-голям интервал между ражданията повишава риска от заболявания и при майката и при децата.

При майките, забременели половин година след предходното раждане, е констатирана по-голяма вероятността от раждане на недоносени или хипотрофни новородени бебета с 30-40%, а при тези, родили следващото си дете след повече от 10 години рискът от раждане на хипотрофно дете е два пъти по-голям.

Популяризирането на тези факти може да помогне за понижаване на риска от отклонения в здравето на децата.

Експертите смятат, че при много малък интервал между ражданията се наблюдават редица нарушения в развитието на детето, защото организмът на майката не се е възстановил от недостига на необходимите витамини, от кръвозагубата и стреса, свързан с бременността и раждането. Твърде големият интервал между ражданията също повишава риска, тъй като условията за кръвоснабдяване на матката междувременно са се влошили.

Ето защо акушерите и гинеколозите препоръчват следващото дете да се ражда след 18-23 месеца.
“Това по никакъв начин не означава, че всеки друг вариант е неприемлив от здравна гледна точка. Ние просто искаме да определим оптималния период между две раждания”, завършват учените.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.