zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въвеждат пълно заплащане на трансплантациите на органи



Потребителската такса за посещение при личния лекар може да бъде намалена на 1 лв.

23 март 2006, Нетинфо

От тази година Министерството на здравеопазването напълно ще изплаща трансплантациите на органи, съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.
Досега ведомството покриваше само лекарския труд, а отсега ще плаща 2100 лева на екипа, извършил експлантацията на органите, и 2800 лева на лекарите, извършващи присаждането им.
Всички средства, изразходвани за трансплантациите, ще бъдат възстановени на лечебното заведение, обясни проф. Гайдарски. Той уточни, че сумите ще се заплащат независимо дали те са 20 000 или 50 000 лева.
Ще се извършва строг контрол в болниците, където се правят присажданията на органи, като идеята е да се установи дали медицинските екипи еленасочено задържат пациента в отделенията след трансплантацията.
Същевременно няма единно мнение дали да се премахне потребителската такса в заплащане в доболничната помощ, каза още министър Гайдарски. В момента тя е 1,60 лева и се заплаща при преглед от общопрактикуващия лекар, при специалист в доболничната помощ и при стоматолог.
Пациенти сигнализират в здравното министерство, че плащането на подобна такса, както и различни плащания в лабораториите за изследвания затрудняват достъпа им до медицинско обслужване, допълни министърът.
Целта на таксата обаче е финансово подпомагане на лекарите, както и ограничаване на излишно и ненужно завишено търсене на лекарска помощ, обясни той.
По-добрият вариант според проф. Гайдарски е тя да не се премахва напълно, а да бъде намалена на 1 лев.
В Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание на първо четене вчера беше обсъждано предложение за отмяна на потребителската такса.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.