zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Физическата активност - универсален ключ към доброто здраве



Физическата активност - универсален ключ към доброто здраве

здраве.bg

Тези хора, които на 20-годишна възраст не са в “добра спортна форма”, значително увеличават риска, когато станат на 30-40 г. вече да страдат от повишено кръвно, захарен диабет и други заболявания, способстващи за инфаркт на миокарда. Това сочат данните от изследване, посветено изцяло на дългосрочното влияние на физическата кондиция върху здравето.

“Поуката от нашата “приказка” е до болка позната – не е нужно да се чака до настъпване на средната възраст, за да започнете да мислите за здравето си”, заявяват авторите на изследването – лекари от Northwestern University в Чикаго.

За да достигнат до своите изводи, те са изследвали над 4400 мъже и жени на възраст между 18 и 30 г., като са оценявали тяхната физическа кондиция. После повечето от тях са били наблюдавани в продължение на 15 години.

Резултатите са недвусмислени – при тези, които в началото на проучването са били в лоша спортна форма, в края са били с показатели за два пъти повишен риск от хипертония, диабет и т.нар. метаболитен синдром – комбинация от фактори, включваща повишено ниво на кръвната захар и холестерол, повишено кръвно и наднормено тегло.

Седем години след началото на наблюдението част от доброволците са преминали аналогичен тест. Тези, които междувременно са станали по-активни физически, са постигнали и понижаване на риска от диабет и метаболитен синдром с 50%.

Степента на тренираност е била съвсем елементарна – колко време пациентите ще могат да вървят пеш без да се задъхат или да покажат признаци на умора. Около 60% от жените и 50% от мъжете са имали ниски или умерени показатели – при тях рискът от поява на сърдечно-съдови заболявания е бил два пъти по-висок, отколкото при тези в добра физическа кондиция.

“Получените резултати само потвърждават, че да си в добра форма и да мислиш за здравето си е задача, която всеки трябва си постави още от най-ранни младежки години”, заявяват от National Heart, Lung and Blood Institute, който е финансирал проучването. “Факторите на риска няма да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.