zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодовете и зеленчуците не са това, което бяха! Факт!



Плодовете и зеленчуците не са това, което бяха! Факт!

Големите размери изобщо не гарантират повече витамини.

здраве.bg

В плодовете и зеленчуците се съдържат 13 най-важни хранителни вещества, но на 6 от тях количеството е намаляло значително в течение на последните няколко десетилетия. това показват фактите, констатирани при проучване на екип начело с Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас.

В момента реколтите съдържат до 38% по-малко протеини, калций, витамин С, фосфор, желязо и рибофлавин (витамин В2), сравнени с културите от преди няколко десетилетия.

На какво се дължи тази негативна тенденция? Като във всяка конкурентна индустрия, фермерите се стремят да увеличат печалбите си, а това води до използване на нови технологии за увеличаване на производството. “На фермерите им се плаща на килограм продукция, не според броя на хранителните вещества”, казва Дейвис.

“Бързо израсналите плодове нямат достатъчно време да се развият и да образуват веществата, абсорбирайки ги от слънцето и почвата. Повечето агро-специалисти не знаят това, хората също не го знаят”, коментира ученият.

Въпреки че Дейвис не е доволен от резултатите на собственото си изследване, той продължава да препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци. “Макар количеството на хранителните вещества да е намаляло, плодовете и зеленчуците продължават да бъдат най-богатия източник на важни за организма елементи и са далеч по-добър избор от преработените храни, захарта и мазнините”, казва той.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.