zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40-те - възраст на самотниците!?



40-те - възраст на самотниците!?

Над една трета от хората смятат себе си за самотни. Тези над четиридесетте страдат най-много, твърди изследване.

здраве.bg

Екип от учени е интервюирал 1300 души в Австралия на възраст над 18 години. Фокус на изследването е чувството за самота.
Най-малко самотни се оказали тийнейджърите и хората над 50 години, пише сп. Journal of Clinical Nursing.

Английски психолог обаче смята, че самотата не винаги се асоциира негативно и някои хора сами избират самотно съществуване.

Австралийското изследване е установило, че хората със силни религиозни убеждения са били по-малко склонни да се определят като самотни, независимо от възрастта им. Жените са декларирани религиозни убеждения в по-голяма степен от мъжете и като цяло, установява проучването, те се чувстват по-малко самотни.

Друг интересен факт е, че самотата се оказва по-честа спътница на безработните, отколкото на пенсионерите.

Докато между местоживеенето и чувството за самота не е намерена връзка, то доходите влияят сериозно на усещането за самотност в следната зависимост: колкото по-беден, толкова по-самотен.

Самотата влияе върху здравословното състояние на човека, казват учените. “Да разберем какво кара хората да се чувстват самотни е много важно, защото самотата може да увеличи риска за различни заболявания като например сърдечно-съдови заболявания и депресия. Тя има отношение и към други проблеми, например към домашното насилие”, казва проф. Уилям Лаудер от университета в Дънди, Шотландия, работил върху проучването.

“Едно от най-интересните открития на това изследване е, че то предизвиква общоприетото схващане, според което пенсионирането е свързано с намаляване на социалните контакти и хората се чувстват по-самотни, когато остареят”, казва още той и допълва: “Добавянето на нова информация за самотата е много важно, тъй като тя е често срещан и истински застрашаващ здравето феномен”.

Науката вече опознава връзката между самотата и увеличаването на риска от затлъстяване. Учените се надяват, че новите данни ще помогнат на специалистите да намалят здравословните проблеми, причинени от нея.

Има обаче и специалисти,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.