zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съставиха списък на най-известните случайни открития



Сред тях има няколко от областта на медицината.

9 март 2006, здраве.bg

Историята показва, че някои научни открития, даже сред тези, които преобърнаха света, са направени съвсем случайно. Достатъчно е да си спомним Архимед, който, намирайки се във ваната, е открил своя закон за потапяне на телата във вода и изтласкващата ги сила, или Нютон, върху който е паднала знаменитата ябълка, или Менделеев, видял насън своята таблица на елементите.
Може някои неща да ви се струват преувеличени, но много конкретни случаи доказват, че в науката случайността има своята значителна роля.
Ето едни от най-известните случайни открития в областта на медицината и фармацията:
Виагра
Както е известно, виаграта първоначално е била разработвана като средство за лечение на ангина. Мъжете по целия свят трябва да са благодарни на жителя на уелския град Метир Тайдфил. Именно тук през 1992 година е открит забележителният “страничен” ефект на препарата.
LSD
Швейцарският учен Алберт Хофман през 1943 година е забелязал ефекта на диетиламида на лизергиновата киселина, докато е провеждал медицински изследвания на даденото вещество и неговото влияние върху процеса на раждане.
Рентген
През XIX век много учени са се интересували от лъчите, появяващи се в резултат на ударите на електроните по метални мишени. Вилхелм Рьонтген през 1895 г. е открил рентгеновото лъчение. Той е подлагал различни обекти на въздействието на това лъчение и случайно е забелязал на стената проекция на костите на собствената си ръка.
Пеницилин
Шотландският учен Александър Флеминг през 1928 година се занимавал с изследване на грипа, когато забелязал как синьо-зелената плесен, размножаваща се в един от съдовете за опити е убила всички намиращи се там стафилококи.
Изкуствените подсладители
Трите най-разпространени заместители на захарта са открити благодарение на това, че учените са забравили да измият ръцете си. Цикламатът (1937) и аспартамът (1965) са странични продукти, получени при медицински изследвания, а захаринът е случайно открит при изследване...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.