zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При менопауза: билки вместо хормонална терапияПри менопауза: билки вместо хормонална терапия

Соята е особено ефективна за потушаване на горещите вълни, сочат данните от изследване.

6 октомври 2015, здраве.bg

Билкови смеси и други средства на т.нар. алтернативна медицина могат напълно успешно да заместят все по-дискредитираната хормонална терапия в опитите да се намери начин жените да преминават по-безболезнено през менопаузата, твърдя учени, цитирани от изданието Obstetrician and Gynaecologist.

Около 75% от жените след менопаузата вече използват билки, за да потушават горещите вълни, така че лекарите всъщност просто ще усвоят в практиката си тенденцията, създадена след като бе установено, че хормоналната терапия може да доведе до рак на гърдата, съсирване на кръвта и сърдечносъдови проблеми.

Сред популярните алтернативи са богатата на естроген соя, червената детелина и черния кохош. Соята ограничава симптомите на горещите вълни с до 55%, сочат данни от цитирани в статията изследвания.

Айрис Тонг от Женския медицински център в Роуд Айлънд твърди, че билките имат много малко странични ефекти и са безопасни за жените, стига да не са болни от рак на гърдата или да са във високорискова група.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.