zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Без глутен! Необходимост или просто мода?



Без глутен! Необходимост или просто мода?

Дали избягването на храни с глутен е от полза за здравето ни или е просто поредната модна тенденция?.

7 октомври 2013, здраве.bg

... да е и резултат от плацебо ефект - от съзнанието, че се храним по-здравословно. Често, при наличие на синдром на раздразнените черва, намаляването на зърнените храни (които съдържат глутен) подобрява състоянието – но не заради намаления глутен, а защото се избягват някои фибри, на които същите храни са богати.

Ако все пак решите да преминете към безглутенова диета, най-добре след консултация със специалист, това е добре да става постепенно. Добре е, че в днешно време има изобилие от храни – алтернативи на глутеновите. Недостигът на фибри може да се компенсира чрез консумация например на амарант, киноа, див ориз, просо, пуканки. Всички те, заедно със сладките картофи, рибата, бедните на мазнини меса, ядките, семената, свежите плодове и зеленчуци, са по-добрата алтернатива на промишлените безглутенови храни.

5 полезни храни без глутен

Много храни могат да бъдат включени в безглутеновата диета. Ако подбираме такива, които са естествена алтернатива на съдържащите глутен, ще се получи диета, която подпомага имунитета, функционирането на мозъка, поддържането на добри енергийни нива и контрол на теглото.

1. Бобови култури, включително боб и леща: те са богати на въглехидрати, желязо, витамини В, които често отсъстват от безглутеновите храни.

2. Киноата съдържа повече протеини от останалите зърнени култури. Освен това в нея има много фибри, желязо и магнезий – минерали, които осигуряват доброто здраве на костите.

3. Картофите (най-вече по-сладките сортове) осигуряват много антиоксиданти (вкл. бета-каротин) и фибри.

4. Морските видове риба (от студените води) е особено боата на омега-3 мастни киселини, които подпомагат функцията на мозъка и намаляват възпаленията.

5. Пуканките не съдържат глутен, а едновременно са богати на антиоксиданти и фибри. Те са здравословна алтернатива (ако са добре подбрани!) за снаксовете, крекерите и др. под. (дори да са безглутенови).

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.