zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо хората обичат да плачат



Защо хората обичат да плачат

Сълзите в резултат на емоция са едно от нещата, които правят човешкия вид наистина уникален.

27 септември 2013, здраве.bg

Какво кара хората наистина да плачат? И защо всъщност човек обича да пролива сълзи – по приятни или недотам причини?

Според Майкъл Тримбъл, британски професор в Института по неврология в Лондон, това че плачем, сълзите, които се появяват в очите на хората, както от страдание, така и от удоволствие, наистина е едно от нещата, които правят човешкият вид уникален и го отличават от всички останали живи същества.

В своята книга „Защо хората обичат на плачат” Тримбъл започва с описание на горилата Гана от зоологическата градина в Мюнстер, Германия. През лятото на 2009 г. Гана става майка, но месец по-късно бебето й умира. В продължение на часове Гана държи детето си, вглежда се в него и се опитва да го събуди. Гледачите на Гана плакали, но тя самата – не. „Хората", твърди Тримбъл, "са единственият вид, който плаче в резултат на емоции".

„Защо хората обичат на плачат” е изследване защо това е така и търсене на отговор на въпроса откъде идват сълзите. Авторът прави анализ на много предишни сравнения между хората и останали животински свят, като добавя още – за сълзите от страдание, от съзнанието, че жимотът има своите трагични страни.

Интервю с Майкъл Тримбъл наскоро бе публикувано в периодичното издание Scientific American.

В.: Кога се роди интересът ви към сълзите у хората?

О.: Изначалният ми интерес към това защо плачем започна от факта, че аз самият го правя. Някои неща предизвикат появата на сълзи лесно и бързо – най-вече музиката и операта – със силата на човешкия глас.

Плачът със сълзи по емоционални причини е уникален за човешкия род. Той не присъства дори при най-близките ни родственици – шимпанзетата и маймуните бонобос. Със сигурност човешкият език е много специфичен, но приматите също притежават много добре развит начин да общуват помежду си. Според някои други разбирания, при други животински видове също има такъв начин на възприятие, но изражението на това, което се ражда в съзнанието им е различно.

Така или иначе...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.