zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шафран: ползи за здравето



Шафран: ползи за здравето

За добиването на 1 кг шафран са необходими около 150 хиляди цвята.

Шафранът е екзотична и много скъпа подправка с традиционно приложение и в народната медицина.

24 септември 2013, здраве.bg

Шафран се добива от цветовете на едноименното растение, което расте най-вече във Франция и Испания. Известен и използван основно като подправка в кулинарията, шафранът, под формата на изсушен прах намира приложение също и като хранителна добавка при редица състояния и заболявания.

Шафран на арабски означава жълт – заради цвета, който придава на храната. Добиването на подправката изисква много усилия и материал – половин килограм се получава от около 75 хиляди цвята. Това обяснява изключително високата му цена, както и нередките случаи, когато производителите добавят други, по-евтини съставки, за да увеличат грамажа.

От медицинска гледна точка ценност в шафрана представляват съдържащите се в него витамини В1 и В2, есенциалните масла и фитохимикали – основно кроцинът (жълт на цвят флавоноид), пикрокроцинът (горчив глюкозид) и сафраналът (летлив специфичен аромат).

Шафранът е използван още в Античността като съставка в парфюми и соли за баня. Днес в кулинарията шипка шафран се добавя към различни типове храни – супи, яхнии, ястия с ориз, както и към доматени сосове. Подправката се счита за много подходяща когато се приготвят морски деликатеси.

Като хранителна добавка шафран се препоръчва при нужда от стимулиране секрецията на стомашни сокове. Затова се счита като добро средство за засилване на храносмилането.

Приеман като добавка, той има седативен ефект, според някои данни противодейства на появата на рак, подпомага понижаването на лошия холестерол и триглицеридите.

В последно време се увеличават данните за ефекта от прилагането на шафран при лечение на депресия, за подобряване на зрението(най-вече свързаната с възрастта макулна дегенерация) и подобряване на паметта (благодарение на кроцина). Има някои свидетелства и за ползи при съпътстващо прилагане в случаи на рак – основно за забавяне разпространението...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.