zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Термометърът: лъже ли и кога?



Термометърът: лъже ли и кога?

Термометърът, независимо от вида му, е много важна част от домашната аптечка.

23 септември 2013, здраве.bg

Доколко може да се вярва на термометъра? Точни ли са всъщност показанията му или за да са ни полезни, трябва да умеем да четем „между редовете”? Защото, оказва се, различните видове термометри , използвани в един и същ момент, отчитат различна температура...

Всъщност повечето термометри са достатъчно точни, а грешката трябва да търсим в нас самите – защото не сме се научили да ги ползваме както трябва.

Всички видове термометри, продавани днес, са придружени от достатъчно подробна инструкция за ползване. Най-популярен, поне у нас, остава термометърът, който се слага под мишницата. За да отчете точно телесната ни температура, на него му е нужно повече време от например термометрите, които могат да отчетат, при това за секунди, температурата ни и то на практика дистанционно (т.е. без да се докосват тялото).

Макар в рамките на Европейския съюз продажбата на живачни термометри вече да е забранена, в много домакинства все още има такива и хората продължават масово да ги използват. Освен живачните, вече има електронни и инфрачервени, ректални и орални, даже и такива за еднократна употреба. Всеки един от тях би следвало да ни свърши работа – зависи дали го ползваме правилно.

Въпреки всичко трябва да се признае, че известна неточност, в различни граници, е присъща за всеки един от видовете.

Живачният термометър например е удобен в много отношения. Наричан още максимален (защото живачният стълб в него показва винаги максималната измерена на едно поставяне температура), той може да се използва за измерване на температурата на различни места по тялото. Също така е евтин, много траен (на практика, ако не бъде изтърван или ударен, няма какво да го повреди) и не на последно място – течен. Опасността при него идва от факта, че съдържа живак. Като недостатък може да се определи това, че, за да отчете правилно телесната температура, му е нужно доста време – около 10 минути.

Кога живачният термометър може да ни подведе

- Ако измерваме температурата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.