zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аминокиселините: свойства, ползи и вреди



Аминокиселините: свойства, ползи и вреди

Различните видове аминокиселини имат най-разнообразни функции, като някои от тях са жизнено важни за човека.

16 септември 2013, здраве.bg

... образуването на колаген, стимулирането на имунитета, поддържането на нормално тегло, производството на хормони на растежа.

Метионинът притежава свойството да намалява холестерола в организма. Освен това, според изследванията, тази аминокиселина влияе благоприятно при болест на Паркинсон, за правилното функциониране на бъбреците и цялата стомашно-чревна система.

Метионинът е най-рядко срещащата се в храните аминокиселина – тя се съдържа само в някои богати на протеини храни, например в немазното месо. В растителните храни се среща още по-рядко – макар и в 5-10 пъти по-малко количество се съдържа в бобовите растения.

Когато метионинът е твърде много, част от него тялото превръща в хомоцистеин, който е опасен най-вече за хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Тауринът е аминокиселина, която повечето хора познават заради нейния антиоксидантен – антиейджинг ефект. Всъщност нейните свойства съвсем не се изчерпват с това – тауринът наистина защитава мозъкът от стареене, но в същото време предпазва от аритмия, способства за намаляване на теглото, подпомага имунната система, участва в синтеза на много други аминокиселини.

Най-добрият източник на таурин са различните видове риба, но той се съдържа и в млечните продукти. Затова веганите са сочени като най-рисковата група за недостиг на таурин.

При балансирано и пълноценно хранене човешкият организъм би трябвало да може да произвежда цялото разнообразие от аминокиселини, които са му необходими. Но количеството, от което имаме нужда, зависи и от начина на живот или състоянието ни. Например активно спортуващите, както и хората, които се възстановяват от някакво заболяване, имат нужда от някои аминокиселини в по-голямо количество (основно тези, които имат отношение към хормоните на растежа).

Макар аминокиселините под формата на хранителни добавки да се продават свободно в аптеките и спортните магазини, с тяхната употреба трябва да се внимава – те могат да имат странични ефекти.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.