zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всяко дете до двегодишна възраст става жертва на РСВ инфекцията



Това е причина №1 за приема в болница на новородени, казват експертите.

8 март 2006, здраве.bg

... с РСВ се крие в гените''.
Изследователите от Болницата ''Джон Радклиф'' в Оксфорд са взели проби за ДНК анализ от над 400 бебета от областите Оксфорд и Лондон, всички страдащи от тежка форма на инфекцията. Екипът е открил, че вариация на един от гените се среща при тези бебета по-често от очакваното. Д-р Хал прибавя: ''Това означава, че тези бебета имат генетично предразположение да развият болестта''. Макар че екипът все още не е в състояние да установи точната функция на тази генетична вариация, изследователите вярват, че това би могло да определи как бебетата реагират на инфекцията с РСВ, както и тежестта на болестта .
''Не е трудно е да си представим, че когато вашето бебе е само на два или три месеца и трябва да бъде прието в болница, за да му се дава кислород, както и да се храни изкуствено със сонда, това преживяване ще бъде доста стресиращо'', казва д-р Хал, който работи успоредно с професор Доминик Kвиатковски и изследователката Катерина Роуландс.
Екипът насочва вниманието си към нежеланите ефекти на една свръхактивна имунна система, с детайлно разглеждане на връзката между бронхиолит и астма - състояние, за което се съобщава, че се увеличава в последно време.
Едновременно с това, друг екип публикува проучване в The Journal of Infectious Diseases, като доказва връзка между инфекцията с респираторно-синцитиален вирус и астма при мишки. Последващи проучвания подсказват, че медикаменти, които неутрализират вируса, биха могли да намалят вероятността за развитие на астма при децата.
“Отдавна предполагахме връзката между астмата и РСВ, но досега не разполагахме с научни доказателства, обосноваващи тази теория” – казва д-р Октавио Рамило, доцент по педиатрия и ръководител на научния колектив, провел изследването. Респираторно-синцитиалния вирус е една от честите причини за развитие на болестите на дихателната система. Повечето бебета прекарват инфекцията безпроблемно, но част от тях развиват тежки хрипове и други трайни астмо-подобни синдроми.
По-ранни...

 
 
Още по темите:
деца    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.