zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето намалява апетита не по-малко от специалните лекарства



Кафето намалява апетита не по-малко от специалните лекарства

Изглежда обаче този негов ефект все пак не се дължи на кофеина.

27 юни 2013, здраве.bg

Кафето, при определени условия и при някои хора, може да се окаже не по-малко ефективно средство за отслабване от специалните и скъпоструващи медикаменти срещу наднорменото тегло. Това показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Куинсланд, Австралия, цитирани от MedDaily.

Учените са убедени, че „обикновеното” кафе действително може да ни е от полза, ако искаме да потушим силния апетит. За да изследват действието му, те разделили доброволците на три групи, като и на трите още преди закуска давали нормално кафе, безкофеиново кафе или таблетка, съдържаща кофеин.

Оказало се, че потискащият апетита ефект бил наличен само при първата група. „Безкофеиновото кафе и кофеиновата таблетка не намаляваха усещането за глад”, коментира Мат Шубърт, ръководител на екипа, „Съвсем логично, след като намалееше апетитът, спадаше и количеството храна, което тези хора консумираха”.

Изследването все още продължава, като новата му цел е да се опита да установи коя точно съставка на кафето има този ефект, потискащ апетита.

Кафето остава една от доста противоречивите от медицинска гледна точка напитки. Има доказателства, че то понижава риска от диабет, някои видове рак, психични заболявания и удължава живота. Същевременно прекомерната употреба на кофеин крие сериозни рискове за здравето, като нормалната доза е силно индивидуална. Независимо от изобилието на данни, специалистите все още не могат да кажат кои съставки в кафето обуславят неговия цялостен ефект.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.