zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Орехите пазят от инфарктОрехите пазят от инфаркт

Ореховите ядки свалят холестерола и така намаляват риска от сърдечни болести.

25 юни 2013, здраве.bg

Орехите, оказва се, могат да бъдат прекрасно алтернативно средство за намаляване на риска от инфаркт и други сърдечносъдови болести. А именно заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове са причина за почти половина случаи на преждевременна смърт в световен мащаб.

Данните от ново изследване, цитирани от АМИ-ТАСС, показват, че консумацията само на 85 грама орехи дневно съществено намаляват нивото на холестерол в кръвта и с това значително намаляват риска от инфаркт и други сърдечносъдови заболявания.

Взиманите от участниците в изследването кръвни проби сочат, че орехите са много ефективно и бързо действащо средство, което едновременно намалява нивото на липопротеините в ниска плътност (т.нар. лош холестерол - LDL), а повишава съдържанието в кръвта на добрия холестерол (липопротеините с висока плътност - HDL).

Лошият холестерол има свойството да полепва по стените на кръвоносните съдове, особено когато те са увредени (т.е. налице е сърдечносъдово заболяване). Маслото, съдържащо се в орехите, предотвратява това полепване, което води до стесняване на съда и повишен риск от инфаркт.

Свойствата на орехите се дължат едновременно на съдържанието в тях на алфа-линоленова киселина (ненаситена мастна киселина от групата на Омега-3), витамин Е (гама-токоферол) и фитостероли. И трите съставки са от групата на антиоксидантите – веществата, които успешно се борят с вредните свободни радикали. Последните се образуват при различни биохимични процеси и се отлагат в клетките, включително по стените на кръвоносните съдове.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    превенция    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.