zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Facebook може да изостри слабите места в психиката ниFacebook може да изостри слабите места в психиката ни

Някои хора просто търсят спасение в интернет от самотата или други отклонения от нормалния за човека начин на живот.

20 юни 2013, здраве.bg

С все по-широкото разпространение на достъпа до глобалната мрежа, свързаните с него психопатологии като интернет зависимост и делюзии, свързани с технологията и с виртуалните връзки също са в своя пик.

Общуването чрез Мрежата, например чатовете и социалните мрежи, вкл. Facebook, играят главна роля в този процес, твърди д-р Ури Ницан от факултета по медицина към университета на Тел Авив. В новото си изследване, резюме за което е публикувано в изданието Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences, авторът е разгледал именно тези взаимовръзки.

В изследването си той представя три задълбочени проучвания на случаи от практиката си, свързващи психотичните епизоди на пациентите с общуването през интернет. Според д-р Ницан пациентите били обединени от няколко важни общи характеристики, сред които чувството за самота или уязвимост в следствие на загубата на обичан човек, сравнителна липса на опитност с технологиите, липса на предходна история на психоза или злоупотреба с вещества. Във всеки от разгледаните случаи била открита връзка между постепенното развитие и изостряне на психотичните симптоми като делюзии, тревожност, объркване и засилващо се желание, достигащо до пристрастеност, за общуване чрез Мрежата.

Добрите новини са, че всички пациенти, които доброволно са потърсили лечение, са успели напълно да се възстановят.

Интернет безспорно е свободно и либерално място, което много хора използват всеки ден и което вече се превръща в част от нормалния социален живот. Технологиите като социалните мрежи от типа на Facebook със сигурност имат много преимущества, но тези начини на общуване вредят на някои хора, като особено привличат самотните и уязвимите или действат като платформа за кибертормоз и други агресивни поведения.

Във всички разглеждани случаи хората търсели спасение от самотата и открили утеха в сериозни виртуални връзки. Макар че в началото тези връзки били позитивни, накрая довели до наранени чувства, предателство или посегателство...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.