zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Паметта е като игра на развален телефон



Паметта е като игра на развален телефон

Припомняйки си събития, винаги се отдалечаваме от оригинала – просто така работи мозъкът.

20 юни 2013, здраве.bg

Паметта е странно устроена! Спомняте ли си играта на развален телефон, в която хората се редуват да шепнат съобщение в ухото на съседа си? До момента, в който последният човек каже на глас какво е стигнало при него, съобщението се оказва напълно променено. Оказва се, че и паметта много прилича на играта на развален телефон.

Всеки път, когато си припомняме събитие от миналото, връзките в мозъка се променят по начини, които могат да преправят по-нататъшното припомняне на събитието. Тоест, следващия път, когато си го спомним, може би това няма да е оригиналното събитие, а онова, което сме си спомнили за него предишния път. Изследване, проведено в Северозападния медицински университет на САЩ за първи път доказва този феномен на паметта.

Споменът не е просто образ, породен от пътуването назад във времето до оригиналното събитие – той много по-често се оказва спомен, който по някакъв начин се е изменил и дори изопачил заради предишните пъти, когато сме си го припомняли”, обяснява Дона Бридж, автор на изследването, чиито резултати са публикувани в Journal of Neuroscience.

Споменът ни за дадено събитие може да става все по-малко точен с всяко припомняне, докато на практика се окаже съвсем различен и дори напълно погрешен. ”Откритията от това проучване влияят например върху това как трябва да се възприемат изявленията на свидетелите в съдебните процеси”, подчертава още авторката, „Може би един свидетел си припомня сравнително точно събитието първия път, защото спомените му не са така изкривени, но след това паметта му за конкретното нещо се влошава прогресивно”.

Публикуваното изследване отразява работата на Бридж, според чиито резултати този ефект на влошаване на паметта с всяко следващо припомняне се наблюдавал при всеки един от доброволците. Причината за деформацията на спомените, според обяснението на изследователите, е фактът, че човешката памет постоянно се адаптира: „Ако си припомним нещо в контекста на ново обкръжение и ново време, или дори просто...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.