zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да отслабнем, разхождайки се!



Да отслабнем, разхождайки се!

Разходката е също толкова ефективна за отслабване, колкото сериозните физически натоварвания.

19 юни 2013, здраве.bg

Разходката е едни прекрасен начин да отслабнем, а за тези, които не смятат, че имат нужда – да поддържат добра физическа форма. Нещо повече: разходката е нещо естествено за природата ни, тя е едновременно безплатна и ефективна.

Някои хора се опитват да увеличат ползата като я комбинират с допълнителни физически упражнения и различни аксесоари (например малки тежести, поставени на ръцете и/или краката). Да, има начини да се изгарят повече калории за единица време, но доста от тях са спорни. Има неща, които е добре да правим, но други е по-добре да избягваме.

Не използвайте дъмбели

Преди 20-30 години представите за упражнения за отслабване и подходящото за тях облекло са били доста странни. Затова и е можело да се видят странно облечени хора, тичащи в парка или по пътеката в салона за фитнес.

Един от традиционните аксесоари за онова време са били и дъмбелите, най-често закрепени с ленти за глезените или китките с цел за по-малко време да бъдат изгорени повече калории. Повечето от илюзиите, типични за 80-те години обаче вече са надживени.

Според резултатите от изследване, публикувани през 2002 г. в Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, разходката (или джогингът) с дъмбели на глезените по никакъв начин не води до увеличаване на изгорените калории. Нещо повече – непривичната тежест в долната част на краката или ръцете е предпоставка тялото да се чувства дискомфортно и това да доведе до травми в близките стави – колене, лакти, които са подложени на екстрено натоварване.

• Затова: най-добре оставете дъмбелите за времето, когато правите кардио-упражнения.

Ползвайте щеки!

За повечето хора щеките са аксесоар на практикуващите ски спортове. За някои те са необходимост при дълги и тежки преходи в планината. Но всъщност ползването на щеки при всяка разходка действително увеличава броя на изгаряните калории – според изчисленията с до 20-45%, защото се увеличава натоварването в горната...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.