zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Риган – незаслужено пренебрегваната билкаРиган – незаслужено пренебрегваната билка

риганът може лесно да се отглежда и в домашни условия.

По своите антиоксидантни и антибактериални свойства риганът далеч надминава популярни храни като ябълките, доматите, портокалите и боровинките.

здраве.bg

Риганът е популярно растение, ползвано еднакво и като билка, и като подправка още от времето на древните елини и римляни. Още оттогава риганът (бот. origanum vulgare) бил символ на щастие – името му се превежда от гръцки като радост от планините.

Освен че е богат източник на минерали като натрий, калций, магнезий, желязо и манган, риганът притежава антиоксидантни и антибактериални свойства.

Растението обича по-топъл климат, типичен за районите на Средиземноморието и Мала Азия, но се развива добре и в малко по-студените зони на централна Европа. То достига до 50-60 см височина и цъфти с красиви бели и розови цветове.

Риганът има доста силен, топъл и понякога леко горчив вкус и аромат, който доминира в ястията и се усеща на езика.

Антиоксидантни и антибактериални свойства

Риганът съдържа дълъг списък от растителни химикали, някои от които имат ясно изразено влияние върху здравето. Билката съдържа голямо количество фибри, които подпомагат стабилизирането на нивото на холестерола в кръвта и отделянето на токсините от организма.

Най-важните есенциални масла с ригана са карвакрол, тимол, лимонен, пинен, осимен и кариофилен. От тях тимолът и карвакролът са с доказано антибактериално действие, включително срещу често срещаните инфекции, причинявани от стрептококовите бактерии.

Тимолът и друг, съдържащ се в ригана, фитонутриент – розмариновата киселина са популярни и широко използвани включително в козметичната индустрия антиоксиданти. Лабораторни тестове са доказали тяхната ефективност при неутрализиране на вредното действие на свободните радикали.

Данните от едно малко известно сравнение показват, че риганът има до 42 пъти по-силна антиоксидантна активност от ябълките, 30 пъти повече от доматите, около 12 пъти повече от портокалите и приблизително 4 пъти повече от боровинките.

Затова добавянето на...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.