zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хиперхидроза – как да се отървем от прекаленото изпотяване



Хиперхидроза – как да се отървем от прекаленото изпотяване

Причините за прекомерното изпотяване могат да са различни, а лечението обикновено е комплексно.

20 май 2013, здраве.bg

Изпотяването е нормален процес на тялото, с който то се опитва да компенсира собственото си топлоотделяне според заобикалящата го температура и други външни и вътрешни фактори. Потните жлези са изключително важен орган, без който животът ни на практика е немислим. Любопитен факт е, че за целия цикъл на живот потните ни жлези отделят около 20 000 литра пот.

Отделянето на повече пот се свързва обикновено с повишената температура – на околната среда или вътрешно - на тялото. Но хиперхидрозата или т.нар. прекомерно (профузно) изпотяване е състояние, свързано със нетипично засилено изпотяване. То може да се прояви в различни части от тялото - най-често на ръцете, на краката, под мишниците, но понякога също така по бедрата, кръста, гърба, челото и др.

Симптомите на засилено изпотяване могат да варират у различните хора, но по правило за хиперхидроза се говори, когато е налице отделяне на пот 3-4 пъти повече от нормалното. Признаците обикновено се засилват през лятото и отслабват през зимата, но не изцяло.

Общият дискомфорт, който прекаленото изпотяване предизвиква, много често води до психично натоварване, което в повечето случаи има негативен ефект върху социалните контакти.

Определянето на правилното лечение на хиперхидрозата логично зависи от откриването на причините за нея. Факторите могат да бъдат най-различни:

Причина №1: психогенна

Със сигурност няма човек, който при вълнение, пренапрежение, уплах да не е усещал засилено изпотяване – най-вече в определени части на тялото: дланите, подмишниците, около носа, по стъпалата, гърба. Това се дължи на по-високата чувствителност и лесна възбудимост на нервната система.

Какво да направим?
От полза ще е консултация с психотерапевт и невролог. Като начало те трябва да изяснят факторите, които провокират прекомерното изпотяване, а след това съответно да проведат при нужда сеанси на психотерапия и да предпишат успокоителни препарати (много често на растителна основа). Като помощни средства...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.