zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обогатените храни – храни с добавена функционалност



Обогатените храни – храни с добавена функционалност

Почти винаги брашното, използвано за хляб и други тестени храни, се обогатява с фолиева киселина. И това е доказано от полза!

7 май 2013, здраве.bg

... , увеличава нервното и емоционално напрежение и стреса, повишава риска от травми и сърдечносъдови заболявания и рак.

Особено важно е да се следи пълноценното хранене на новородените и децата, тъй като недостигът на витамини и минерали влияе негативно на физическото и умственото развитие.

Всичко би трябвало да е обмислено

Преди обогатените продукти да стигнат до магазините, те преминават редица строги проверки за безопасност и доказване на ползите им за здравето.

Немалко внимание се отделя на външния им вид и техните вкусови качества. Обогатяването не бива да изменя съществено вкуса и аромата на храната или да намалява срока й на годност. И, разбира се, най-главното е витамините и минералите в такива продукти да не се неутрализират един друг. За съчетаването на нутриентите в един хранителен продукт отговорността има производителя, за комбинирането на различните храни грижата е наша. Например витамин А, макар да е мастноразтворим, лошо се усвоява при наличие на повече кулинарни мазнини, вкл. маргарин. Затова е добре в такива случаи да се използва зехтин или масло.

Мярката е много важна!

Предозирането на витамини и минерали (хипервитаминозата) може да е състояние дори по-опасно от недостига им. До е рядко срещано, но това не бива да намалява бдителността ни. Затова и общата препоръка е приемът на много различни обогатени храни, както и на поливитаминен комплекс, да става само след консултация с лекар.

Обогатените храни са от полза!

Генералният извод „за” или „против” обогатените храни би бил несериозен. Има неопровержими данни за ползата, която този тип храни могат да донесат, огкакто са започнали да навлизат в диетата ни приблизително преди 80 години.

Най-често витамини и/или минерали се добавят в най-масовите храни – хлябът (витамини от група В и РР, йод и железо), маслото и растителните...

 
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.