zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обогатените храни – храни с добавена функционалностОбогатените храни – храни с добавена функционалност

Почти винаги брашното, използвано за хляб и други тестени храни, се обогатява с фолиева киселина. И това е доказано от полза!

7 май 2013, здраве.bg

Многостепенната обработка на повечето съвременни храни според част от специалистите е основна причина за това те да загубят голяма част от полезните си свойства. Според други обаче именно тук се крие потенциалния успех на това храната ни да бъде обогатена с необходими и полезни за здравето ни нутриенти – витамини, микро и макроелементи.

Но какво всъщност отличава „обикновените” храни от обогатените, т.е. от тези, които все по-често са наричани функционални – защото придобиват някои свойства, които доказано са от полза за здравето ни?!

Храни със знака +

Защо диетолозите непрекъснато тръбят, че изпитваме постоянен недостиг на хранителни вещества? Нали в днешно време изборът на зеленчуци, плодове, месо, мляко и произведените от тях храни е много по-голям отколкото преди 50-ина години? И дори през мизата в магазините има изобилие от ябълки, домати, краставици, ягоди... А нашите баби и дядовци са ядели каквото е имало за сезона – картофи, зеле, моркови... И са се чувствали добре! Нима съвременните технологии, които правят храните по-трайни и които дават възможност дори екзотичните растения да се отглеждат през всеки сезон, отнемат, а не добавят, хранителни вещества в тях?! Оказва се точно така!

Според данни на японския комитет по храните, например в доматите, отглеждани по най-модерните технологии, се съдържат около 10 пъти по-малко бета-каротин и витамин С, отколкото в диворастящия им еквивалент. Същото се отнася и за останалите плодове и зеленчуци.

Едновременно с това средностатистическият жител на големия град днес изразходва между 1800 и 2500 калории за денонощие или около 2 пъти по-малко от преди 50-60 години. А тогава хората са се движели повече, не са седели пред телевизора или компютъра. Ходели са пеш, а не са се придвижвали навсякъде с автомобил. И съвсем закономерно, за да си осигурят нужните им 5000 калории, те са ядели повече. Например, за да си осигурят нужното им за деня количество витамин...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 

rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.