zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кое е най-доброто упражнение за отслабване



Кое е най-доброто упражнение за отслабване

Да наблегнем на вдигането на тежести или на по-леките упражнения? Това е въпрос, чийто отговор много отслабващи продължават да търсят.

26 март 2013, здраве.bg

Когато стане въпрос за отслабване, винаги има спорове за какво ли не... Това е в сила и по въпроса кое е най-доброто упражнение, което ще ни помогне да постигнем целите си – аеробните упражнения като разходка, тичане и плуване, или упражненията за издръжливост като например вдигането на тежести. Въпреки че според някои скорошни мнения вдигането на тежести може наистина да ни помогне да намалим килограмите, според повечето специалисти аеробните упражнения все още изглеждат като най-доброто средство за отслабване.

Всъщност дори да не наблегнем на аеробните упражнения за сметка на вдигането на тежести, пак ще свалим килограми, сочат резултатите от ново изследване, проведено в университета „Дюк”, САЩ. Хората с наднормено тегло, които участвали в изследването като правели по 133 минути аеробни упражнения на седмица – което се равнява на малко под 20 км вървене, тичане или плуване – успели да отслабнат, докато участниците, които правели по 180 минути упражнения за издръжливост не свалили дори килограм. Всъщност някои от хората във втората група дори наддали на тегло, защото повишили мускулната си маса.

Учудващо на пръв поглед, но участниците в изследването, които удвоили времето за упражнения – правели по 133 минути аеробни упражнения и 180 минути упражнения за издръжливост седмично – не свалили повече килограми от тези, които правели само аеробни упражнения.

Резултатите от проучването, публикувани в Journal of Applied Physiology, на практика развенчава мита, че упражненията за издръжливост влияят на обмяната на веществата ход по начин, който ни помага да отслабнем.

Като бонус идва и фактът, че аеробните упражнения са полезни и за ума. По-възрастните хора, които редовно правят подобни упражнения запазват по-добра памет, способност на се концентрират и да превключват лесно между отделните задачи.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.