zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин К: незаслужено пренебрегваният витамин



Витамин К: незаслужено пренебрегваният витамин

Зелените листни зеленчуци са сред най-богатите на витамин К храни.

Витамин К може и да ни необходим в много малки количества, но те са жизнено определящи.

здраве.bg

... кръвоизливи, особено в мозъка. Бебета се раждат без чревна флора, т.е. без бактериите, които дават възможност на организма да произвежда витамин К. В повечето случаи те не получават достатъчно от него и чрез майчината кърма.

Най-голям е рискът при новородените преди термина и при тези, чиито майки е трябвало да приемат лекарства за задържане по време на бременността. На последните най-често се предписва прием на витамин К около 2 седмици преди раждането.

• Остеопороза: витамин К е необходим, за да може калцият да изгражда костна тъкан. Затова и се смята, че неговото достатъчно количество намалява риска от остеопороза. Все пак има някои изследвания, чиито резултати не потвърждават участието на витамин К в костната плътност.

Според някои наблюдения за нивото на витамин К е важно да се следи при активните спортисти – особено в спортовете, свързани с голямо натоварване на костната система.

Храни – източници на витамин К

Тестовете показват, че средно само при 1 от 4 души организмът не произвежда достатъчно витамин К. Разбира се, във всички случаи включването на храни, съдържащи значителни количества от витамина е препоръчително – данните сочат, че в противен случай случаите на недостиг на витамин К са по-чести.

Сред храните, които ни дават възможност да си осигурим добър външен източник на витамин К са:
• черен дроб,
• зелени листни зеленчуци – особено зеле, броколи, спанак, салата (техният зелен цвят се определя от хлорофила, който осигурява и самият витамин)
• зелен чай.

Доста подправки и билки съдържат големи количества витамин К: босилек, градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, майорана, риган.

Като правило замразяването на храните разрушава витамин К, високата температура (при готвене) – не. При изсушаването на повечето билки и подправки не се губи много от съдържанието на витамин К.

Форми на витамин К

Налични са три форми:
• Витамин К1 или филокинон (phylloquinone) – натуралната форма на витамин К и фитонадион (phytonadione)...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.