zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как се пренасят заразите в кухнята



Как се пренасят заразите в кухнята

Използването на лошо измити ножове и рендета е по-опасно за разпространение на вируси в храната.

25 февруари 2013, здраве.bg

Най-много хранителни натравяния в днешно време се дължат на норовируси. Според данните от ново изследване заразяването на храната става най-често по време на приготвянето й. Но не, както мнозина досега смятаха, заради мръсни ръце, а защото вирусите се развиват лесно по различните кухнинески уреди, които използваме.

В хода на своето изследване американски учени са проследили пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Опитите били извършвани един път с незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.

При използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти се оказало, че впоследствие били намерени вируси върху поне половината от ножовете и другите уреди, използвани за приготвяне на храната. При използването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци заразяването било по-често.

Така учените направили извода, че повече от заразите в кухнята се пренасят заради замърсени ножове, рендета и други кухненски прибори, използвани в готвенето. При това по тези прибори, ако не са били измити добре, били откривани вируси и дни след това.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хигиена    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.