zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чубрица - най-българската подправка: ползи за здраветоЧубрица - най-българската подправка: ползи за здравето

В народната медицина се използват не само листата, но и цветовете на чубрицата.

Предимствата на чубрицата съвсем не се изчерпват с приложението и в кулинарията.

здраве.bg

Чубрицата може спокойно да бъде наречена най-популярната подправка в българската кухня. Или поне една от най-популярните. Но приложението на чубрицата съвсем не се изчерпва само с кулинарните й достойнства. Защото, използвана като билка, тя има различни ползи за здравето ни.

В ботаниката чубрицата или Satureja принадлежи към семейството на ментата – Lamiaceae. Тя вирее добре в различни географски ширини. Затова е много широко разпространена не само в нашия регион, но дори в отдалечени и сравнително бедни на растителни видове места като например Аляска.

В кулинарията навсякъде се използва основно вида Satureja hortensis или лятна чубрица, докато в традиционната медицина най-широко приложение намират Satureja douglasii (или yerba Buena) – в Америка и Satureja thymbra – в Средиземноморието и нашите географски райони. И двете билки съдържат значителни количества карвакрол и тимол – есенциални масла от типа на фенолите.

Ползи за здравето от чубрицата

• Листата на чубрицата и нейните пресни стебла съдържат много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и са с общооздравителен ефект. В допълнение в билката има и много диетични фибри – затова и чубрицата намира приложение при народни рецепти, свързани с намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол.

• Листата на чубрицата съдържат фенолни масла – тимол, карвакрол и няколко други терпеноиди в по-малки количества.

• Тимолът е едно от най-важните есенциални масла и е с доказани антисептични и противогъбични свойства.

• Карвакролът в чубрицата пречи на размножаването на няколко вредни често срещани бактерии като Е. Коли и Бацилус цереус. Затова той се използва като ценна добавка с антибактериални свойства, едновременно с което той придава специфичния вкус и аромат на самата чубрица.

• Чубрицата е отличен източник и на някои витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето ни. Сред минералите са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.