zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата с много антиоксиданти помага при стрес, депресия и превъзбуда



Диетата с много антиоксиданти помага при стрес, депресия и превъзбуда

Според ортомолекулярната медицина храненето на съвременния човек не му осигурява нужния баланс на вещества.

Според ортомолекулярната медицина депресията и тревожността могат да се лекуват и с витамини А, С и Е.

здраве.bg

Преди около половин век витамините и тяхното възможно приложение стават сред най-обсъжданите теми в медицината. Днес доста голяма популярност придобива ортомолекулярната медицина, която използва за лечение високи дози основно от витамини и различни хранителни добавки вместо фармацевтични продукти - лекарства. Първоначално тези методи се използвали най-вече с психиатрични цели.

През 50-те години на миналия век световноизвестният носител на Нобелова награда Лайнъс Поулинг изучавал събитията на молекулярно ниво, съпътстващи заболяванията. Оттогава датира и появата на думата „ортомолекулярна” - знанието за „правилните молекули в правилните концентрации”.

Двама психиатри, Ейбръм Хофър и Хъмфри Озмънд започнали успешно да лекуват шизофрения с мегадози ниацин – т.нар. витамин В3. Приемането на идеята за балансиране на молекулно ниво на хранителните вещества в мозъка дало началото на молекулярната психиатрия, която от своя страна довела до развитието на ортомолекулярната медицина за лечение и на други болести и състояния с физиологичен характер.

Мегадоза IV витамин С е основен пример в ортомолекулярната медицина. Под това наименование витаминът се прилагала успешно при различни заболявания. И все пак ортодоксалните лекари отказват да я изпробват или да признаят ефективността й.

Драматичната история за възстановяването на Алън Смит от състояние на кома в следствие на усложнения след прекарана пневмония и левкемия е отличен пример за отказа на казионната медицина да обмисли възможността за терапия с мегадози от хранителни добавки. Едночасовото видео по темата можете да видите тук.

Лекарят от малко градче в Северна Каролина д-р Фредерик Робърт Кленер лекувал деца с полиомиелит (детски паралич) по време на епидемията между 1948-1950 г. като им слагал инжекции с витамин С. Посетил медицинска конференция и обяснил на колегите си как лекува с витамин С...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.