zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мента: ползи за здравето



Мента: ползи за здравето

Ментата е безспорно сред най-популярните традиционно използвани от народната ни медицина билки, навлязла днес и във фармацията.

6 февруари 2013, здраве.bg

... тъй като капсулите преминават неразтворени през стомаха и се разграждат именно където трябва да действат – в червата.

Мента – срещу лошия дъх в устата

Силният аромат на ментата, дължащ се на съдържанието на ментол, помага да се прикрие лошия дъх в устата (халитоза). Антимикробните свойства на билката води до намаляване на количеството на микробите в устата, причина за лошия дъх (още за това как да се преборим с лошия дъх в устата).

Ментата е широко използвана в козметиката

Благодарение на приятния си аромат ментата се използва масово в различни козметични средства. Освежаващият и охлаждащ ефект я правят подходяща за влагане в пасти за зъби, лосиони, дъвки, сапуни, парфюми, както и в ароматерапията.

С аромат на мента се продават и различни препарати за домакинството, например продукти за почистване и свещи.

Мента – при настинки и грип

Основният химикал в ментата – ментолът често се използва във фармацията като съставка в откашлящи средства. Така се постига изтъняване на мукуса и по-лесното му отхрачване.

Ментолът (основно под формата на капки и спрей) също така се използва като успокояващо средство при запушения в резултат на настинка или грип нос.

Ментата – при раздразнена кожа

Ментата е съставка в много кремове и унгвенти, предназначени за раздразнена кожа. Успокояващият и охлаждащият й ефект се проявява при раздразнения от различен характер, включително при алергични реакции, обриви и други действия на различни отрови върху кожата.

Някои особености при употребата на мента

Ментолът – главната съставка на ментата може да бъде токсичен в големи количества. Натравянето с мента се проявява с кръв в урината, учестено дишане, замайване, тремори, повръщане и болки в корема. Ако прецените, че сте се натровили с мента...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.