zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Добрият, лошият и... злият холестеролДобрият, лошият и... злият холестерол

В крайна сметка колко вида холестерол има и кой е наистина вреден?!.

30 януари 2013, здраве.bg

От години се говори за това, че има добър и лош холестерол. В крайна сметка напоследък се оказва, че лошият може би не е чак толкова лош. Междувременно обаче бяха създадени лекарства с милиарден оборот за намаляване на нивото му.

Сега е на път да започне масово да се говори и пише за още един тип холестерол – за момента наричан условно „злият холестерол”. „Това е най-лошият и вреден вид от мазнините в кръвта”, твърдят учени от Университетската болница на Копенхаген, открили наличието на новия холестерол след като проучили здравето на около 73 хиляди пациента. Данните от проучването си те публикували в изданието Journal of the American College of Cardiology.

Изследователите смятат, че „злият” холестерол може да утрои риска от развитие на атеросклероза – пряка причина за много сърдечни заболявания. Удивително, за процес, който досега не е наблюдаван, учените от Копенхаген вярват, че един на всеки пет души, живеещи в най-богатите и развити страни, е с високо ниво на „злия” холестерол в кръвта си.

Макар че статините – медикаментите, контролиращи холестерола – могат да помогнат за овладяването на новия вид дефиниран холестерол, изследователите се надяват, че „фармацевтичната индустрия ще разработи нови медикаменти, насочени конкретно към повишените нива на „злия” холестерол”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.