zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Добрият, лошият и... злият холестерол



Добрият, лошият и... злият холестерол

В крайна сметка колко вида холестерол има и кой е наистина вреден?!.

30 януари 2013, здраве.bg

От години се говори за това, че има добър и лош холестерол. В крайна сметка напоследък се оказва, че лошият може би не е чак толкова лош. Междувременно обаче бяха създадени лекарства с милиарден оборот за намаляване на нивото му.

Сега е на път да започне масово да се говори и пише за още един тип холестерол – за момента наричан условно „злият холестерол”. „Това е най-лошият и вреден вид от мазнините в кръвта”, твърдят учени от Университетската болница на Копенхаген, открили наличието на новия холестерол след като проучили здравето на около 73 хиляди пациента. Данните от проучването си те публикували в изданието Journal of the American College of Cardiology.

Изследователите смятат, че „злият” холестерол може да утрои риска от развитие на атеросклероза – пряка причина за много сърдечни заболявания. Удивително, за процес, който досега не е наблюдаван, учените от Копенхаген вярват, че един на всеки пет души, живеещи в най-богатите и развити страни, е с високо ниво на „злия” холестерол в кръвта си.

Макар че статините – медикаментите, контролиращи холестерола – могат да помогнат за овладяването на новия вид дефиниран холестерол, изследователите се надяват, че „фармацевтичната индустрия ще разработи нови медикаменти, насочени конкретно към повишените нива на „злия” холестерол”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.