zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хипервитаминозата: едно наистина опасно състояниеХипервитаминозата: едно наистина опасно състояние

Предозирането с различни витамини е опасно състояние, което се характеризира със специфични симптоми.

28 януари 2013, здраве.bg

Свързваме витамините най-често с жизнеността, енергията и здравето ни. Свикнали сме да приемаме един витамин или комбинация от няколко, за да се радваме на по-дълъг живот и повече здраве. Ползите от витамините са насадени в съзнанието ни до такава степен, че започваме да усещаме ефектите им още преди всъщност да са се проявили.

Трябва обаче да имаме предвид, че всеки вид витамини трябва да се приема според личните ни нужди и то след консултация с лекар или специалист. Понякога приемането на по-големи от препоръчителните дози витамини могат да предизвикат сериозни вреди. Хората, взимащи мега дози витамини, ще трябва да се изправят пред ужасните последствия от действията си.

Ето едно бегло описание на основните симптоми на предозиране с витамини, или т. нар. хипервитаминоза.

Сухота на устните, кожата и косата

Някои от най-изразените симптоми на натравяне в следствие на предозиране с витамин А са сухите кожа, устни и коса. В някои тежки случаи кожата по лицето дори се бели. По-високата доза под формата на бета-каротин може да предизвика каротенодермия – състояние, при което цветът на кожата става тъмно жълт, особено по дланите и петите.

Стомашен дискомфорт

Приемът на повече от препоръчителната доза витамини може да доведе до стомашен дискомфорт и храносмилателни проблеми. Това се случва, защото някои витамини са водноразтворими и не се складират в тялото. Освен това към симптомите могат да се прибавят и диария, гадене, повръщане и загуба на апетит.

Гастроинтестинални проблеми

По-високият прием на витамин D може да причини различни видове гастроинтестинални проблеми и дори да доведе до хиперкалциемия. Това е състояние, възникващо в следствие на прекомерното усвояване на калция в тялото, обусловено от високата доза витамин D.

Главоболие и сънливост

Повишеният прием на някои витамини причинява раздразнителност, главоболие и сънливост. Понякога се стига и до усещане за отслабване на тялото.

Сензорна невропатия

Предозирането...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.