zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наистина ли електронните цигари са толкова безвредни



Наистина ли електронните цигари са толкова безвредни

Немалко пушачи избират напоследък електронните цигари, но дали рекламираните причини са и адекватни ползи!?.

22 януари 2013, здраве.bg

... е, че в димът от тях не се съдържат многото опасни химикали, които се влагат от производителите в обикновените тютюневи цигари. Последната полза, разбира се, е факт, ако, както подчертават учените „сме сигурни в качеството на пълнителя, който се използва”.

Гръцките специалисти все още търсят обяснение на това защо електронните цигари са предизвикали свиване на дихателните пътища. За повече сигурност в товау че причината е именно в електронната цигара, опитът бил повторен с част от доброволците, които използвали „контролни” устройства – електронни цигари без патрон. В този случай не се наблюдавал същия ефект върху белите дробове: „Очевидно причината е в една или повече съставки в пълнителя за електронните цигари, но тепърва ще стане ясно коя или кои са те”.

Ако все пак решим да използваме електронните цигари като преходен етап в процеса на спирането на тютюнопушенето, краткосрочните негативни ефекти, ако те не надвишават това, което засега изглежда възможно, всъщност ще се окажат засенчени от дългосрочните ползи за здравето ни.

Но трябва да се подчертае и още нещо: в действителност не е доказано, че електронните цигари помагат на пушачите да се откажат от вредния навик. Затова, поне засега, ако се опитваме да спрем цигарите, е по-добре да се придържаме към методи, които са изпитани и доказано работят, разбира се в зависимост от някои индивидуални особености на отделния пушач – никотиновите лепенки и дъвки, лекарствата и консултациите с психолог.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.