zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наистина ли електронните цигари са толкова безвредниНаистина ли електронните цигари са толкова безвредни

Немалко пушачи избират напоследък електронните цигари, но дали рекламираните причини са и адекватни ползи!?.

22 януари 2013, здраве.bg

Електронните цигари, които напоследък се рекламират като по-безопасна алтернатива на истинските цигари, предизвикват мигновена промяна в дихателните пътища на пушача, сочат резултатите от гръцко изследване. Промените във функционирането на белите дробове се забелязват още след първите пет минути, макар засега да не може да се определи точно какъв е дългосрочният ефект от тези промени върху пушачите в резултат на електронните цигари, пише периодичното издание Chest.

Електронните цигари на практика са несложни устройства, работещи на батерии, които позволяват да се вдишва изпарен никотинов течен разтвор вместо традиционния тютюнев дим. Те са създадени като алтернатива за пушачите да получават дозата никотин, на която организмът им е свикнал, без да излагат себе си или другите хора на токсините, съдържащи се в дима на обикновената цигара. Но истината според специалистите е, че засега има твърде много въпроси без отговор по отношение на това безопасни ли са всъщност електронните цигари.

За целта на изследването учените от Атина са проследили как пушенето на електронна цигара се отразява на дихателните пътища на пушачите. Според резултатите, в рамките на 5 минути изследваните лица показали симптоми на стесняване на дихателните пътища и на възпаление. Няколкото вида извършени дихателни тестове потвърдили това.

Засега изследването не може да отговори на въпроса дали тази краткосрочна реакция може да доведе до здравни последици в дългосрочен план – например белодробни заболявания, но, логичното според учените мнение е, че ако електронните цигари засягат дихателните функции само след няколко минути, това следва да предизвика „сериозни съмнения за ефекта от продължителната употреба на тези продукти”.

А това повдига логичния въпрос: има ли изобщо някаква полза от смяната на обикновените цигари с електронни? Тук мнението на специалистите е еднозначно: има! Защото електронните цигари ограничават много значително т.нар. пасивно пушене, а най-важното...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.