zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 рискови фактори, които могат да засегнат фертилитета



6 рискови фактори, които могат да засегнат фертилитета

В днешно време много жени имат проблеми със зачеването поради редица фактори, чието действие поне отчасти можем да ограничим.

14 януари 2013, здраве.bg

... жлеза и предизвикват освобождаването и оплождането на яйцеклетката след половия акт. Жените с твърде активна или не достатъчно активна щитовидна жлеза са изложени на риск от проблеми с фертилитета.

Злоупотреба с вещества

Ако искаме да имаме деца, трябва да се отнасяме към тялото си добре. Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето могат да имат много вредни ефекти върху тялото и да доведат до постоянно безплодие. Всяка злоупотреба с наркотични вещества като марихуана и кокаин може да има дългосрочни последствия, които изобщо да не отшумят с времето.

Предишни инфекции

Някои инфекции могат да доведат до безплодие като увредят определени органи. Жените, които са имали хламидия или други подобни сексуално предавани заболявания, са изложени на по-висок риск от увреден фертилитет. Обезпокоителното в случая е, че много жени не знаят, че са били заразени, докато не започнат наистина да се опитват да забременеят.

Медикаменти и лечения

Дадени медикаменти и лечения също могат да причинят проблеми с фертилитета като страничен ефект. Сред тях са химиотерапията, лъчевата терапия, антидепресантите и аналгетиците. Някои от тях причиняват само временно безплодие, което може да се лекува ефективно, но при други страничните ефекти могат да са перманентни.

Фактори от околната среда

Начинът, по който живеем живота си също засяга фертилитета. Жените, които работят при силно стресиращи условия често имат проблеми със зачеването. Излагането на опасни вещества като радиоактивни материали, азбест или вредни газове също може да доведе до значителни проблеми.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.