zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Джинджифил: ползи за здравето



Джинджифил: ползи за здравето

Джинджифилът се използва както в традиционната медицина, така и като подправка в кулинарията.

Коренът от джинджифил е добре познат и широко застъпен в народната медицина от векове.

здраве.bg

... ефекти на някои медикаменти с подобен ефект, повечето от които не са препоръчителни за бременни.

Други ползи от джинджифила

Според учените от Университета на щата Мериленд, коренът от джинджифил може до допринесе за понижаването на холестерола и борбата с рака.

Традиционните приложения на корена от растението са свързани с лечението на главоболие, настинка, грип, леки храносмилателни проблеми, болезнена менструация.

Съставки и функции

Химичните съставки, които придават на джинджифила лечебната му стойност, са летливите масла и фенолите. Лютите съставки – джинджеролите и шогаолите, са причина за ефекта му върху гаденето, повръщането и храносмилането. Тези компоненти стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата, което води до по-малко раздразване на стените на червата и по-лесно транспортиране на веществата през храносмилателната система.

Правила за употреба на джинджифила

Специалистите съветват да приемаме до 4 г джинджифил дневно. Това, разбира се, включва не само употребата му под формата на хранителни добавки, но и тази като подправка или съставка в напитките.

• При гадене и други храносмилателни проблеми се препоръчват между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно, 0,25 до 1 г корен в прахообразно състояние или 1,5 до 3 г течен екстракт.
• За предотвратяване на повръщане препоръчителната доза е 1 г джинджифилов корен на прах на всеки 4 часа, но не повече от 4 дози дневно. Можем да приемаме и по две капсули от по 1 г три пъти дневно или да дъвчем 7-8 г пресен джинджифил.
• За предотвратяване на сутрешното гадене се препоръчва прилагането на четири дози от по 250 г чай от джинджифил.
• За хората с артрит е от полза употребата на между 2 и 4 г екстракт, чай или пресен джинджифилов сок. Те могат да си приготвят и лапа от пресен джинджифил, която да налагат върху засегнатите от артрита зони.
• При други здравословни проблеми, включително грип и настинка, се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Някои...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.