zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Главоболие: неочакваните причини



Главоболие: неочакваните причини

Само в 5% от случаите главоболието е признак за заболяване.

здраве.bg

Главоболието, без съмнение, е най-честото оплакване у хората. То обаче може да се дължи на какви ли не причини – сериозни или не. Изчислено е, че само в 5 от 100 случая главоболието е признак за някакво заболяване. В останалите случаи, най-общо казано, сме си виновни самите ние.
Ето няколко неочаквани причини за поява на главоболие.

Медикаменти, които ползвате за други заболявания
За съжаление приема на различни лекарства може да причини дори хронично главоболие. Ако установите връзка между приеманото лекарство и главоболието, информирайте своя лекар, който ще промени дозата или ще смени медикамента с друг.

Храната
Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, сливите. Склонните към хранителни алергии, страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят, но може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.

Нервите
Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се наричат психогенни Като правило това “нервно” главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишава се раздразнителността и умората.

Неудобните обувки
Къде е главата, къде са краката?! Но всичко се дължи на кръвообращението. Неудобните обувки (твърде тесни, с неустойчив ток, некачествена платформа) способстват за нарушаване оттичането на венозната кръв. Тя застоява в стъпалата и прасците и води до нарушение в достъпа на кислород в мозъчните тъкани.

Твърде голяма сериозност
Сериозните хора, които приемат всичко твърде лично, са засегнати по-често от главоболие. Ако се осъзнавате като твърде сериозен човек, намирайте поводи да отпускате от време на време и си позволявайте развлечения, които могат да ви разведрят и разсмеят: гледане на комедии и развлекателни предавания, курсове по йога на...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.