zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Емоциите: езикът на тялото говори повече от лицето



Емоциите: езикът на тялото говори повече от лицето

Това, което лицето казва за емоциите ни, оказва се, често е подвеждащо.

Искате да разберете нечии чувства? Вгледайте се в езикът на тялото, не в лицето!.

10 декември 2012, здраве.bg

Ако искаме да разберем дали човекът до нас е тъжен или ядосан, по-долре да обърнем внимание на тялото, а не лицето му. Когато хората са на върха на щастието или отчаянието, езикът на тялото им е по-надежден показател за емоциите отколкото лицето, сочат резултатите от ново изследване. Тялото дава далеч по-ясен сигнал за позитивно и негативно.

Повечето проучвания, свързани с разчитането на емоциите, са фокусирани върху изражението на лицето. Няколко изследвания обаче са показали, че, макар и малко хора, разчитат и на езика на тялото, за да разпознаят емоциите, когато не могат да ги отгатнат по лицето.

Учените от Еврейския университет в Йерусалим си поставили за цел да разберат как хората използват езика на тялото, за да разчитат силни емоции. За да го постигнат, събрали десетки снимки на елитни спортисти в моментите, в които печелят или губят в големи състезания. В тези надпревари има много пари и борба на налагане на егото, залозите са високи. Има много моменти, в които състезателите преживяват истинска буря от позитивни или негативни емоции.

На три групи от по 15 участника изследователите представили снимки само на лицето, само на тялото или на лицето и тялото на спортистите и накарали участниците да споделят дали снимката изразява позитивна или негативна емоция.

Хората, на които били показани снимки на тялото – независимо със или без главата – отгатнали правилно емоцията. Участниците, които трябвало да гадаят само по лицата, не успели винаги да диференцират каква е реакцията - негативна или позитивна.

Учените направили експеримент като съчетали снимки с лица на печеливши с тела на губещи състезатели и обратното и установили, че знаците на тялото диктуват какъв да е отговорът.

Това не значи, че изражението на лицето не е място да се видят знаци, подсказващи емоционалното състояние на хората. Но, когато емоциите са много силни, положителните и негативните се сливат и е трудно да се разграничат само по лицето, пише списание Science.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.