zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Емоциите: езикът на тялото говори повече от лицетоЕмоциите: езикът на тялото говори повече от лицето

Това, което лицето казва за емоциите ни, оказва се, често е подвеждащо.

Искате да разберете нечии чувства? Вгледайте се в езикът на тялото, не в лицето!.

10 декември 2012, здраве.bg

Ако искаме да разберем дали човекът до нас е тъжен или ядосан, по-долре да обърнем внимание на тялото, а не лицето му. Когато хората са на върха на щастието или отчаянието, езикът на тялото им е по-надежден показател за емоциите отколкото лицето, сочат резултатите от ново изследване. Тялото дава далеч по-ясен сигнал за позитивно и негативно.

Повечето проучвания, свързани с разчитането на емоциите, са фокусирани върху изражението на лицето. Няколко изследвания обаче са показали, че, макар и малко хора, разчитат и на езика на тялото, за да разпознаят емоциите, когато не могат да ги отгатнат по лицето.

Учените от Еврейския университет в Йерусалим си поставили за цел да разберат как хората използват езика на тялото, за да разчитат силни емоции. За да го постигнат, събрали десетки снимки на елитни спортисти в моментите, в които печелят или губят в големи състезания. В тези надпревари има много пари и борба на налагане на егото, залозите са високи. Има много моменти, в които състезателите преживяват истинска буря от позитивни или негативни емоции.

На три групи от по 15 участника изследователите представили снимки само на лицето, само на тялото или на лицето и тялото на спортистите и накарали участниците да споделят дали снимката изразява позитивна или негативна емоция.

Хората, на които били показани снимки на тялото – независимо със или без главата – отгатнали правилно емоцията. Участниците, които трябвало да гадаят само по лицата, не успели винаги да диференцират каква е реакцията - негативна или позитивна.

Учените направили експеримент като съчетали снимки с лица на печеливши с тела на губещи състезатели и обратното и установили, че знаците на тялото диктуват какъв да е отговорът.

Това не значи, че изражението на лицето не е място да се видят знаци, подсказващи емоционалното състояние на хората. Но, когато емоциите са много силни, положителните и негативните се сливат и е трудно да се разграничат само по лицето, пише списание Science.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.