zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксините: кой поема рисковете



Ваксините: кой поема рисковете

Все повече родители избират да не ваксинират децата си и това решение невинаги изглежда погрешно.

29 ноември 2012, здраве.bg

... – и то без да питат за ползите и рисковете? Дори ваксините за животните могат да се модифицират в зависимост от размера на животното. Ако родителите са принуждавани да поемат отговорността в случай, че децата им се разболеят, ако не са ваксинирани, не трябва ли лекарите да поемат същия риск за децата, които се разболяват в следствие на ваксинация? За съжаление практиката не е такава, а естеството на медицината дава възможност нерядко точните причини за състоянието да бъдат неясни.

Практиката иска настойчиво родителите да подпишат формуляр за съгласие, предоставен от лекаря, според който са запознати със съставките във ваксината и приемат рисковете от нея. Колко лекари обаче биха подписали такъв формуляр - че те носят отговорност. Поне досегашната практика показва, че нито лекарите, нито фармацевтичните компании се държат отговорни при злополука в следствие на ваксинация. Случаите, достигнали до съд, са свидетелство, че производителите лесно защитават позицията си за безопасност на ваксините, а инцидентът се отдава на друг фактор.

Никой не си позволява да отрича, че тестовете на новите ваксини не включват такива за генотоксичност или канцерогенност. Освен това никой не прави опити, за да се разбере как биха си взаимодействали различните ваксини. Пълният списък на съставките е неизвестен дори за медицинската общност - поради търговската тайна. А без пълният списък или доказан ефект за здравето в дългосрочен план, как се очаква хората да направят свободен и информиран избор?

Най-доброто за момента решение? Да знаем и търсим повече информация, така че при нужда да вземем решението, което ни изглежда най-добро. И не бива да се страхуваме да упражним правото си да взимаме информирано решение. Дали ще изберем ваксината или някоя от холистичните й алтернативи в крайна сметка, или поне в повечето случаи, все пак е изцяло в нас.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.