zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диабетът бележи тъжни рекордиДиабетът бележи тъжни рекорди

Контролът върху нивото на кръвната захар е жизнено важен за диабетиците.

Рекордно висока заболеваемост от диабет по света – причините остават неизвестни.

27 ноември 2012, здраве.bg

Диабетът се разпространява рекордно бързо по целия свят и половината от хората, като за миналата година с диагноза диабет са били 371 милиона, т.е. с 5 милиона повече от данните за миналата година за които е направена оценка на заболяването, все още не са диагностицирани, сочат данните от нов научен доклад. Очаква се показателите да достигнат 552 милиона през 2030 г., съобщават от Международната федерация по диабет.

Диабетът често се възприема като проблем най-вече на западното общество, тъй като повечето хора с диагнозата страдат от диабет тип 2, който се асоциира със затлъстяването и липсата на достатъчно движение. Но болестта се разпространява все по-бързо и в най-бедните страни, редом с урбанизацията, и 4 от всеки 5 диабетици днес живеят в държавите с нисък и среден доход.

Само в Китай има над 92 милиона души с диабет, а върхът на своеобразния айсберг вече се показва и в Африка. Там, заради ограничеността на здравната система, се предполага, че по-малко от 1/5 от случаите са диагностицирани. Според данните на Международната федерация по диабет в световен мащаб поне 187 милиона души все още не знаят, че имат диабет.

Рискът от неадекватния контрол на кръвната захар при страдащите от диабет може да доведе до сериозни усложнения, включително нервни и бъбречни увреди и слепота. В световен мащаб смъртните случаи вследствие на болестта са около 4,8 милиона годишно.

За производителите на лекарства против диабет ситуацията изглежда печеливша - през 2016 г. се очаква продажбата на лекарствата срещу болестта да достигне 48-53 милиарда долара (в сравнение с 39,2 милиарда през 2011 г).

Разбира се, в бедните държави ситуацията с инсулина е далеч по-сложна, включително заради факта, че той трябва да се съхранява в хладилник. И, докато повечето пациенти започват лечението си с евтини таблетки от типа на метформин, много от тях се нуждаят от инсулин, когато заболяването прогресира.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.