zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването подобрява и съняОтслабването подобрява и съня

Намаляването на излишните мазнини особено около корема помага и за по-добрия сън.

23 ноември 2012, здраве.bg

Отслабването може да помогне на хората с наднормено тегло да подобрят съня си, като качеството на съня се подобрява независимо от това дали отслабването е в резултат само на диета или тя е в съчетание с упражнения. Това показват данните от изследване, проведено в американския университет „Джон Хопкинс”.

„Подобреното качество на съня е свързано в голяма степен с цялостното отслабване, особено ако в резултат на диетата бъдат стопени поне част от мазнините около корема”, пише ръководителят на научния екип Кери Стюарт.

Изследването включвало хора с наднормено тегло или такива, страдащи от затлъстяване, които също така имали диабет тип 2 или били в пред-диабетно състояние. Участниците били разделени на две групи – такива, които спазвали диета, за да отслабнат, и такива, които спазвали диета и едновременно с това правели упражнения.

Също така, в началото и края на изследвания период всички те попълнили въпросник, свързан с качеството на съня си. В него дали информация за затрудненията си със съня като сънна апнеа, сънливост през деня, безсъние, както и прекомерен или неспокоен сън. Изследователите измерили в началото и края на проучването, продължило 6 месеца, и мазнините около корема и индекса на телесна маса на всички доброволци.

И в двете групи средното свалено тегло било 8 кг, а стопените мазнини около корема – около 15%. Резултатите от изследването също така разкриват, че всички участници подобрили качеството си на съня след края на шестмесечния период. И в двете групи подобрението се равнявало на приблизително 20%.

„Ключовият фактор за подобряването на качеството на съня в нашето изследване се оказа намаляването на общото количество телесни мазнини и в частност на тези в областта на корема. Подобрението е налице, независимо от възрастта или пола на, нито се влияе от това дали хората са отслабнали с помощта на диета и упражнения или само чрез диета”, отбелязва Стюарт.

Авторите на изследването, изнесли доклад пред срещата на Американската асоциация на...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.