zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нощното изпотяване понякога не е безобидноНощното изпотяване понякога не е безобидно

То може да е ранен симптом на сериозно заболяване.

здраве.bg

На докторите често им се налага да слушат оплаквания за потене през нощта и то не за такова, предизвикано от прекалено много завивки или спане на задушно място.

Има много и различни причини за нощното изпотяване, някои от които не са никак безобидни:

• Менопаузата - така наречените “горещи вълни”, които съпровождат климакса, са честа причина за нощното изпотяване при жените.

• Идиопатичната хиперхидроза – загадъчно и до днес за науката състояние, при което тялото постоянно произвежда голямо количество пот без видима медицинска причина.

• Инфекции - традиционно нощното изпотяване се свързва с туберкулозата и другите заболявания на дихателната система. Но то може да се наблюдава и при нарушения в клапите на сърцето, остеомиелит –възпалителни изменения на костите и даже при СПИН.

• Рак - нощното изпотяване може да бъде ранен симптом за ракови заболявания, особено ако е съпроводено със загуба на теглото.

• Лекарства - антидепресантите могат да предизвикат потене при 8-22% от хората.
Изпотяване предизвикват и лекарствата-антипиретици, т.е. понижаващи температурата, като аспирин и парацетамол. Други медикаменти, чието действие често се съпровожда от потене са ниацин, тамоксифен, нитроглицерин, преднизолон и не на последно място продуктите от типа на виаграта.

• Хипогликемия - понякога понижаването на нивото на глюкозата в кръвта може да предизвика нощно изпотяване. При хората, които вземат инсулин или други противодиабетни лекарствени средства, може да възникне понижаване на глюкозата в кръвта и съответно засилено потене.

• Хормонални нарушения - потене може да се предизвика от феохромоцитомите, карциномоподобният синдром и повишението на функциите на щитовидната жлеза.

• Неврологични разстройства - често потенето върви ръка за ръка с тежките заболявания на нервната система - автономна дисрефлексия, посттравматична сирингомиелия, инсулт и автономна невропатия.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 
more news
rss

 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.