zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нощното изпотяване понякога не е безобидноНощното изпотяване понякога не е безобидно

То може да е ранен симптом на сериозно заболяване.

здраве.bg

На докторите често им се налага да слушат оплаквания за потене през нощта и то не за такова, предизвикано от прекалено много завивки или спане на задушно място.

Има много и различни причини за нощното изпотяване, някои от които не са никак безобидни:

• Менопаузата - така наречените “горещи вълни”, които съпровождат климакса, са честа причина за нощното изпотяване при жените.

• Идиопатичната хиперхидроза – загадъчно и до днес за науката състояние, при което тялото постоянно произвежда голямо количество пот без видима медицинска причина.

• Инфекции - традиционно нощното изпотяване се свързва с туберкулозата и другите заболявания на дихателната система. Но то може да се наблюдава и при нарушения в клапите на сърцето, остеомиелит –възпалителни изменения на костите и даже при СПИН.

• Рак - нощното изпотяване може да бъде ранен симптом за ракови заболявания, особено ако е съпроводено със загуба на теглото.

• Лекарства - антидепресантите могат да предизвикат потене при 8-22% от хората.
Изпотяване предизвикват и лекарствата-антипиретици, т.е. понижаващи температурата, като аспирин и парацетамол. Други медикаменти, чието действие често се съпровожда от потене са ниацин, тамоксифен, нитроглицерин, преднизолон и не на последно място продуктите от типа на виаграта.

• Хипогликемия - понякога понижаването на нивото на глюкозата в кръвта може да предизвика нощно изпотяване. При хората, които вземат инсулин или други противодиабетни лекарствени средства, може да възникне понижаване на глюкозата в кръвта и съответно засилено потене.

• Хормонални нарушения - потене може да се предизвика от феохромоцитомите, карциномоподобният синдром и повишението на функциите на щитовидната жлеза.

• Неврологични разстройства - често потенето върви ръка за ръка с тежките заболявания на нервната система - автономна дисрефлексия, посттравматична сирингомиелия, инсулт и автономна невропатия.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.