zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как по-лесно да се предпазим от зъбен камък и кариес



Как по-лесно да се предпазим от зъбен камък и кариес

Наличието на зъбен камък и навременното му отстраняване е не по-малко важно от всяка друга профилактика срещу кариес.

7 ноември 2012, здраве.bg

... храни, подсладените напитки между основните хранения трябва да бъдат ограничени до минимум, а най-добре просто да забравим за тях. Все пак лепкавите храни трябва да се избягват между храненията, но по време на тях са безвредни – при условие, че след това добре измием зъбите и устата.

Добре е да избягваме честите похапвания между основните хранения, защото в противен случай възпрепятстваме процеса на реминерализация и деминерализация, без който загниването на зъбите е по-лесно.

Богатите на фибри храни стимулират производството на слюнка и така подпомагат минералната защита срещу кариес. Затова е препоръчително да допълним диетата си с ценни източници на фибри.

Сушените плодове като фурми, стафиди и смокини също са добър избор. Пресните плодове и зеленчуци също помагат за поддържане здравето на зъбите.

И пълнозърнестите храни трябва да са в изобилие в диетата ни. Те осигуряват витамини от група В и желязо и поддържат здравето на венците. Богати са и на магнезий, който е важна съставна част на костите и зъбите.

Още няколко техники за предпазване от зъбен камък и кариес

Има и други, допълнителни начини да предпазим зъбите си от кариес. Хранителните добавки с флуорид могат да бъдат от полза в тази насока, но трябва да се използват внимателно, най-добре само след препоръка от стоматолог. Това се отнася и за пастите със съдържание на флуорид – в излишни количества той води до деминерализация на зъбите –една от най-добрите предпоставки за поява на кариес.

Наличието на антибактериални/дезинфектиращи компоненти в пастата за зъби също подобрява способността й да ни предпази от загниване на зъбите и кариес.

Дъвките без захар също са спомагателно средство като особено полезни са тези със съдържание на ксилитол.

Денталните рентгенови снимки могат да открият кариес или загниване на зъбите дори още преди те да са видими на повърхността.

Бременността изисква...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.